Propisi za dimnjake

Za pravilno izgaranje plina potrebno mu je dovesti dovoljnu koli─Źinu zraka (na 1m3 plina 10m3 zraka), te pravilno odvesti plinove izgaranja iz prostorije i lo┼żi┼íta u slobodnu atmosferu (po mogu─çnosti iznad krova zgrade)

1. Obvezni su redoviti pregledi dimnjaka, kao i dimovodnih kanala kod fasadnih ure─Ĺaja.

2. Dimnja─Źar je stru─Źna osoba kod koje mo┼żete precizno dobiti sve informacije vezane za izvedbu ventilacijskih otvora, te za priklju─Źenje odre─Ĺenog plinskog ure─Ĺaja na dimovodne kanale ili dimnjake.

3. Dimnja─Źar izdaje ATEST – STRU─îNI NALAZ za priklju─Źak svakog plinskog lo┼żi┼íta koji je spojen na okomiti dimovodni kanal.

4. Plinskim ure─Ĺajima se na razli─Źite na─Źine mo┼że dovoditi zrak za izgaranje i odvoditi produkti izgaranja. Prema na─Źinu dovoda zraka i odvodnje izgorenih plinova svaki plinski ure─Ĺaj ima svoju oznaku, pa tako postoje:

– Vrsta A – zrak za izgaranje uzimaju iz prostora u kojem se nalaze i nemaju sustav za odvodnju produkata izgaranja (npr. plinski ┼ítednjak, kuhalo)
– Vrsta B
– zrak za izgaranje uzimaju iz prostora u kojem se nalaze a produkti izgaranja se odvode sustavom za odvod dimova (npr. plinski kotao, zagrija─Ź vode s atmosferskim plamenikom)
Vrsta B1 – zrak za izgaranje uzimaju iz prostora u kojem se nalaze i imaju osigura─Ź strujanja a produkti izgaranja se odvode dimovodnim kanalima iznad krova
Vrsta B1BS – s osigura─Źem strujanja i kontrolom izlaznih plinova
Vrsta C – lo┼żi┼íta neovisna o zraku iz prostorije, zrak uzimaju i vra─çaju u atmosferu
Vrsta C11 – bez ventilatora
– Vrsta C12
– s ventilatorom
Vrsta C12X – s ventilatorom i s pove─çanim zahtjevima za nepropusno┼í─çu
Vrsta C3 – dovod zraka i odvod izgorjelih plinova izveden iznad krova
Vrsta C5 – dovod zraka sa fasade, a odvod izgorjelih plinova izveden iznad krova

5. Dimovodni kanal koji je postavljen vertikalno mora biti prora─Źunat prema tipu, snazi i vrsti ure─Ĺaja, koji je na njega spojen, kako bi se stvorio dovoljan uzgon produkata izgaranja koji se tada sigurno odvode u atmosferu.

6. Vertikalni dimovodni kanal postavljen unutar gra─Ĺevine je bolji od onoga postavljenog izvan gra─Ĺevine, jer pospje┼íuje uzgon i smanjuje hla─Ĺenje dimnih plinova, te omogu─çava manje stvaranje kondenzata.

7. Na isti dimnjak se mogu priklju─Źiti samo ure─Ĺaji iste vrste.

8. Zidani dimnjaci nisu prikladni za trošila na prirodni plin, vijek trajanja im je kraći i potrebne su redovite kontrole ispravnosti.

9. U slu─Źaju da ste ve─ç potro┼ía─Ź plina i ugra─Ĺujete novo plinsko tro┼íilo, napu, ventilator ili ugra─Ĺujete nova vrata i/ili prozore sa boljom izolacijom, VA┼áA JE OBVEZA za takve zahvate obavijestiti distributera, dimnja─Źara i ovla┼ítenog servisera da provjere da li nova situacija zahtjeva i nekakve dodatne zahvate na dimovodnim kanalima ili ventilacijskim otvorima.

10. Pravilnikom HSUP-P 600 2. izadnje – Tehni─Źka pravila za projektiranje, izvo─Ĺenje, uporabu i odr┼żavanje plinskih instalacija – propisano je gdje se smiju smjestiti plinska tro┼íila i ┼íto je sve potrebno osigurati za njihovo sigurno kori┼ítenje, te na koji na─Źin je potrebno odvesti produkte izgaranja. Plinska fasadna lo┼żi┼íta za grijanje smiju imati najvi┼íe 11 kW nazivne toplinske snage, s time da je potrebno osigurati ispravan smje┼ítaj ispuha dimnih plinova u odnosu na prozore, vrata, balkone, terase, druge gra─Ĺevine i ostalo.

11. Ispust dimnih plinova kod fasadnih ure─Ĺaja mora biti udaljen od sljede─çeg takvog ispusta najmanje:

– 2,5m vodoravno
– 5m okomito
– 4m od gra─Ĺevine nasuprot
– Zabranjeno ga je postavljat u uske prolaze, kolne ulaze, balkone, ve┼że, ispod balkona ili izbo─Źenih dijelova gra─Ĺevine

12. Ispust izgorjelih plinova kod fasadnih ure─Ĺaja mora biti udaljen od prozora ili vrata najmanje:

– 1m vodoravno
– 0,5m vodoravno, ako je ispust manje od 0,25m od vrha prozora
– 5m okomito iznad u ┼íirini od 0,5m sa svake strane od ispusta (ukupno 1m)

13. Ukoliko se kod fasadnih bojlera, za koje ne treba ATEST dimnja─Źara, na dimovodnom kanalu pojavi korozija, obavezno pozvati dimnja─Źara kako bi se napravila ispravna sanacija.

14. Po┼żeljni su periodi─Źki pregledi dimovodnih kanala i kod fasadnih ure─Ĺaja.

15. Preporuka je da se izgorjeli plinovi odvedu u atmosferu preko dimnjaka iznad krova.